Oekraïne

Rachiv
10 dagen
26 juli - 4 augustus
16-25 jaar
8-12 deelnemers

Een onvergetelijke week voor zigeunerkinderen!

In Oekraïne hebben veel kinderen het thuis niet best. Helemaal als het gaat om zigeunerkinderen, zij groeien vaak op straat op. Zigeuners zijn een minderheidsgroep in Oekraïne.
Midden in de bergen in het zuidwesten van Oekraïne is een zigeunerkerk actief. Deze kerk heeft het hele jaar door programma’s voor kinderen, jongeren en ouderen. Het is niet zo moeilijk om een groep kinderen voor een zomerkamp bij elkaar te krijgen! Deze jongens en meisjes kunnen jouw aandacht en liefde goed gebruiken. Samen met de lokale leiders werken we aan een fantastisch zomerkamp! Je zal niet de eerste zijn die laaiend enthousiast thuiskomt van zo´n zomerkamp!
Deze reis gaat door bij een minimale aanmelding van 8 personen

Inclusief

Vliegticket + transfer

Accomodatie

Maaltijden

Coaching & training

Culturele uitjes

Reisverzekering

Dag 1-3 Het avontuur begint!

We vliegen naar Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Hier overnachten we en hebben met elkaar een ontspannen tijd. We nemen de tijd voor de laatste voorbereidingen. De volgende dag rijden we al vroeg naar Oekraïne. We gaan uit de EU en de grensovergang vraagt geduld. We genieten van de bergen en de frisse lucht en rijden naar de zomerkamp locatie. We hebben een overnachting en we maken kennis met de medewerkers en vrijwilligers van de lokale projectpartner en met de eerste kinderen.

Dag 4-8 Daycamp

We hebben 5 dagen lang een heerlijk zomerkamp met zigeunerkinderen. De kinderen komen van maandag tot en met vrijdag en gaan in de loop van de middag steeds naar huis. Op de laatste avond is er een speciale, feestelijke avond, samen met de ouders en dorpsbewoners.

Dag 9-10 Ons vertrek

We rijden weer door de bergen naar Boedapest en gaan bij de Oekraïens-Hongaarse grens de EU weer in. We overnachten weer in Boedapest en de volgende dag rijden we naar de luchthaven en vliegen terug naar Nederland.

Uitjes

We gaan op zoek naar een zwembad, we bezoeken een bezienswaardigheid en we maken kennis met zigeunergezinnen en zien hoe zij leven.

Reissom

We willen je zo goed mogelijk voorbereiden en begeleiden op je reis naar Oekraïne. Wij maken daarvoor kosten, zowel in Nederland als in het projectland. De medewerkers van SummerZ doen er alles aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Als deelnemer krijg je korting wanneer je je samen met een reisgenoot aanmeldt (Let op: deze aanbieding geldt tot 1 maart 2019). Je reissom bestaat uit:

   Vervoer € 350

Er zijn vliegtickets en andere vervoerskosten. SummerZ koopt de tickets al maanden van tevoren. (Wanneer de vliegprijs uiteindelijk veel hoger uitvalt, dan verrekenen we dit verschil met je projectdonatie).

   Reis- & verblijfkosten € 150

Dit zijn de lokale reiskosten, de overnachtingen, de maaltijden en eventuele andere noodzakelijke kosten.

   Coaching & begeleiding € 125

SummerZ wil jou zo goed mogelijk begeleiden voor je tijd in Oekraïne. Coaching maakt daar een belangrijk onderdeel vanuit. Deze coaching vindt plaats voor, tijdens en na de reis, met o.a. een trainingsweekend. De kosten betreffen de reiskosten van de trainers, de huur van een trainingslocatie en de cateringkosten.

   Organisatiekosten € 300

Natuurlijk heeft SummerZ de nodige nationale en internationale administratie- en organisatiekosten, zoals vervoer, telefoon, internet & social media, promotie, administratie, personeel & vrijwilligers en belastingen.

   Verzekeringen  € 40

Alle reizen met SummerZ zijn inclusief een collectieve reisverzekering. Alle deelnemers zijn verzekerd vanaf de dag van vertrek tot en met de laatste dag van de reis. Let op: wil je na het zomerkamp zelfstandig verder reizen, dan dien je voor deze periode zelf voor je verzekeringen te zorgen.

   Uitjes € 25

Naast leiding geven aan je groep gaan we ook gezamenlijk op pad. Bijvoorbeeld vervoer naar de stad, naar een markt, uit eten, enz. Neem als zakgeld wat euro’s (of buiten Europa: dollars) mee van huis.

 

Jouw donatie aan de ervaring van je leven!

Natuurlijk zijn we blij met jouw actieve bijdrage aan het zomerkamp in Oekraïne. Toch komen we niet graag met lege handen aan bij onze lokale projectpartner. Daarom vragen we aan iedere SummerZ-deelnemer een mooie donatie van minimaal € 250 (en een streefbedrag van € 500)  voor het lokale project. Dit bedrag kun je zelfstandig inzamelen of met je groep/kerk. SummerZ kan je helpen met ideeën.
Tijdens je verblijf hoor je van ons voor welk specifiek doel je donatie gebruikt gaat worden.

Let op: de reissom en je donatie dien je tijdig voor vertrek over te maken.

Dus de totale reissom is: € 990 + je projectdonatie € 250 = totaal € 1.240.

Bert-Jan & Paulien

Wij zijn de coaches voor deze reis naar Oekraine. Meer over ons weten?

Land & cultuur

Oekraïne (Oekraïens: Україна) is qua landoppervlakte na Rusland het grootste land van Europa. De hoofdstad is Kiev en telt 2,9 miljoen inwoners. Het grenst in het noordoosten en oosten aan Rusland, in het noordwesten aan Wit-Rusland, in het westen aan Polen, Slowakije en Hongarije en in het zuidwesten aan Roemenië en Moldavië. Verder grenst het in het zuiden aan de Zwarte Zee en in het zuidoosten aan de Zee van Azov. Het land telt zo’n 44,3 miljoen inwoners (Nederland 17 miljoen).

 

Geschiedenis

In de 9e tot de 13e eeuw was in gedeelten van het huidige Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland het Kievse Rijk gevestigd, opgericht door de Varjagen uit Scandinavië. In 988 werd het Byzantijnse christendom geïntroduceerd bij de bekering van Vladimir de Heilige. Het Rijk van Kiev raakte langzamerhand versnipperd over verschillende vorstendommen en het Oekraïense grondgebied viel in 1240 ten prooi aan invallen van Mongolen. In de 13e en 14e eeuw wist Litouwen steeds meer voormalige Russische vorstendommen ten westen van de Dnjepr onder zijn gezag te verenigen. In 1362 werd ook Kiev ingenomen. Litouwen fuseerde in 1569 met Polen. De gebieden ten oosten van de Dnjepr werden in 1686 onderdeel van Rusland. Die ten westen van de Dnjepr bleven Pools, kwamen in 1795 onder Habsburg en ondergingen een westerse invloed. In deze periode werden de grondslagen gelegd voor de nu nog bestaande verschillen tussen het westen en het oosten.

Na de Oktoberrevolutie op 25 oktober 1917 volgden tijdens de Russische Burgeroorlog verschillende regeringen elkaar in korte tijd op in Oekraïne die tot dan tot het Russische rijk behoorden.

 

In 1922 werd de Oekraïense onderdeel van de Sovjet-Unie. De gedwongen collectivisering van landbouwbedrijven leidde tot de hongersnood van 1932-33, waardoor een vijfde deel van de boerenbevolking (5-10 miljoen mensen) stierf.

 

In 1941 vielen de Duitsers de Sovjet-Unie binnen. Zij gingen daarbij over tot grootschalige Jodenvervolgingen en het ronselen van ‘Ostarbeiter’. Oekraïne verloor toen een zesde deel van zijn bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog, ontwikkelde Oekraïne zich tot een van de belangrijkste en welvarendste socialistische sovjetrepublieken. In 1954, tijdens het bewind van Chroesjtsjov werd de Krim aan de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek overgedragen.

In Tsjernobyl, ten noorden van Kiev, voltrok zich in 1986 een grote nucleaire ramp. Sindsdien is het gebied in de nabije omgeving van de kerncentrale onbewoonbaar.

 

Na de staatsgreep in Moskou riep het Oekraïense parlement op 24 augustus 1991 de onafhankelijkheid uit. Op 1 december werd een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van het land. Bij een grote opkomst stemde 90% van de kiezers voor onafhankelijkheid.

 

Klimaat

In Oekraïne heerst een gematigd landklimaat met gemiddelde temperaturen in de winter van -7 à -8 graden Celsius in het noordoosten. In de zomer schommelt de gemiddelde temperatuur rond 18 graden Celsius in het noordwesten en 24 graden Celsius in het zuidoosten (subtropisch). De zomers zijn daarmee in het algemeen warm en de winters niet te koud. 67% van de bevolking leeft in steden, de overige 33% op het platteland. Oekraine telt 454 steden.

 

Taal

De officiële taal van Oekraïne is het Oekraïens. Het Oekraïens is nauw verwant aan het Russisch, te vergelijken met de verwantschap tussen het Nederlands en Duits, maar heeft veel Poolse leenwoorden. Van de bevolking heeft 67% het Oekraïens als moedertaal, maar veel mensen spreken ook Russisch; 24% spreekt het Russisch ook als moedertaal. In het westen spreken kleine minderheden ook Hongaars, Pools en Roemeens.

Het Oekraïens maakt gebruik van een aangepaste versie van het cyrillisch alfabet en bestaat uit 33 letters.

 

Religie

Oekraïne is overwegend christelijk. 76,5% van de bevolking behoort tot de Oekraïens-Orthodoxe Kerk. 8% behoort tot de Oekraïens-Katholieke Kerk, wat neerkomt op zo’n 3,5 miljoen mensen. Joden vormen in Oekraïne met hun 300.000 (0,6%[8]) een minderheid, maar zijn cultureel en religieus nog zeer actief. Er leven ongeveer 500.000 moslims in Oekraïne.

 

Economie

In 2011 was het bnp per hoofd van de bevolking circa $ 3.600, dit is 10% van het gemiddelde in de Europese Unie. De werkloosheid was zo’n 8% van de beroepsbevolking in 2011. Door de annexatie van de Krim en de veiligheidssituatie in het oosten van het land kreeg de economie zware klappen in 2014 en 2015. In 2016 was het bnp gedaald naar $ 2.200 per hoofd van de bevolking.

De export bestaat voor 60% uit grondstoffen, zoals chemicaliën, landbouwproducten, hout, mineralen en metalen. Rusland is de belangrijkste handelspartner. Oekraïne importeert op zijn beurt weer veel aardgas uit Rusland. Door de crisis is de staatsschuld in 2014 fors opgelopen. Corruptie is een groot probleem.

Orlando Franklin Jersey