Letland

Kandava
10 dagen
9 - 18 augustus
16-25 jaar
8-12 deelnemers

Ontdek Letland!

Letland is een klein land tussen Litouwen en Estland. De laatste jaren is Letland een modern land geworden. Helaas zijn er weinig kerkelijke gemeenten in Letland. Vanwege de wetgeving zijn er zeer weinig zomerkampen. Maar een aantal kerken zijn zeer actief en organiseren vakantiebijbelclubs. Dit is dé manier om kinderen met het evangelie te bereiken!
De vakantiebijbelclub heeft een vast programma van onder andere: een bijbel verhaal, zingen & knutselen, sport & spel en eten & drinken. Daarnaast is er tijd voor sightseeing en een gezellige dag weg met de kinderen. Ga met ons mee om deze vakantiebijbelclub tot een groot succes te maken!
Voor deze reis zoeken we 2 coaches.
Wil je een groep jongeren begeleiden en coachen in Letland, kijk dan bij vacatures voor een uitgebreide beschrijving.
Deze reis gaat door bij minimaal 8 deelnemers.

Inclusief:

Vliegtickets + transfer

Slaapplaats

Maaltijden

Coaching & training

Cultureel uitje

Reisverzekering

Dag 1-3 Het avontuur begint!

We vliegen naar Riga, de hoofdstad van Letland. Daarna rijden we naar de vakantiebijbelweek-locatie en maken kennis met de medewerkers en vrijwilligers van de lokale projectpartner. We treffen de laatste voorbereidingen en op zondag maken we een dienst mee in een lokale kerk.

Dag 4-9 Vakantiebijbelweek

De kinderen komen maandag tot en met vrijdag en gaan 's middags weer naar huis. Na het programma gaan we samen met de lokale leiders de kinderen thuis bezoeken en activiteiten met hen ondernemen. Op vrijdagavond is er een speciale, feestelijke avond, samen met de ouders.

Dag 10 Ons vertrek

En dan is het alweer de laatste dag: je spullen inpakken en afscheid nemen van Letland. We vliegen vanaf Riga weer terug naar Nederland.

Uitjes

We gaan leuke dingen in de omgeving doen, zoals een bezienswaardgheid bezoeken, naar een zwembad of doen sport & spel met elkaar.

Reissom

We willen je zo goed mogelijk voorbereiden en begeleiden op je reis naar Letland. Wij maken daarvoor kosten, zowel in Nederland als in het projectland. De medewerkers van SummerZ doen er alles aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Als deelnemer krijg je korting wanneer je je samen met een reisgenoot aanmeldt (Let op: deze aanbieding geldt tot 1 maart 2019). Je reissom bestaat uit:

   Vervoer € 350

Er zijn vliegtickets en andere vervoerskosten. SummerZ koopt de tickets al maanden van tevoren. (Wanneer de vliegprijs uiteindelijk veel hoger uitvalt, dan verrekenen we dit verschil met je projectdonatie).

   Reis- & verblijfkosten € 150

Dit zijn de lokale reiskosten, de overnachtingen, de maaltijden en eventuele andere noodzakelijke kosten.

   Coaching & begeleiding € 125

SummerZ wil jou zo goed mogelijk begeleiden voor je tijd in Letland. Coaching maakt daar een belangrijk onderdeel vanuit. Deze coaching vindt plaats voor, tijdens en na de reis, met o.a. een trainingsweekend. De kosten betreffen de reiskosten van de trainers, de huur van een trainingslocatie en de cateringkosten.

   Organisatiekosten  € 300

Natuurlijk heeft SummerZ de nodige nationale- en internationale administratie- en organisatiekosten, zoals vervoer, telefoon, internet & social media, promotie, administratie, personeel & vrijwilligers en belastingen.

   Verzekeringen € 40

Alle reizen met SummerZ zijn inclusief een collectieve reisverzekering. Alle deelnemers zijn verzekerd vanaf de dag van vertrek tot en met de laatste dag van de reis. Let op: wil je na deze Vakantiebijbelclub zelfstandig verder reizen, dan dien je voor deze periode zelf voor je verzekeringen te zorgen.

   Uitjes  € 25

Naast leiding geven aan je groep gaan we ook gezamenlijk op pad. Bijvoorbeeld vervoer naar de stad, naar een markt, uit eten, enz. Neem als zakgeld wat euro’s (of buiten Europa: dollars) mee van huis.

   Jouw donatie aan de ervaring van je leven!

Natuurlijk zijn we blij met jouw actieve bijdrage aan dit Vakantiebijbelclub in Letland. Toch komen we niet graag met lege handen aan bij onze lokale projectpartner. Daarom vragen we aan iedere SummerZ-deelnemer een mooie donatie van minimaal € 250 (en een streefbedrag van € 500)  voor het lokale project. Dit bedrag kun je zelfstandig inzamelen of met je groep/kerk. SummerZ kan je helpen met ideeën.
Tijdens je verblijf hoor je van ons voor welk specifiek doel je donatie gebruikt gaat worden.

 

Let op: de reissom en je donatie dien je tijdig voor vertrek over te maken.

Dus de totale reissom is: € 990 + je projectdonatie € 250 = totaal € 1.240.

Voor deze reis zoeken wij nog 2 coaches

Kijk bij vacatures voor uitgebreide informatie.

Land & cultuur

Letland is een van de Baltische staten in het noorden van Europa en grenst aan Litouwen en Estland. In het oosten grenst het verder aan Rusland en in het zuidoosten aan Wit-Rusland. Letland is lid van de Europese Unie, de NAVO, de Raad van Europa, de Verenigde Naties en de WTO. Letland heeft bijna 2 miljoen inwoners (Nederland heeft er 17 miljoen) en is 1,5 keer zo groot als Nederland. 40% van het land bestaat uit bos. Net als Nederland is het land bijna vlak en heeft het een gematigd klimaat. Lets is de officiële taal. Het gebruikt sinds 1 januari 2014 de euro als munteenheid.

 

Religie

Als gevolg van de eeuwenlange Russische overheersing (1710-1918) en de latere bezetting door de Sovjet-Unie heeft Letland 800.000 etnische Russen. 14% van de Letse bevolking heeft geen enkele staatsburgerschap. Letland is van oudsher overwegend luthers protestant. De Russische bevolking bestaat grotendeels uit Oost-orthodoxe christenen.

 

Onafhankelijkheid

Na eeuwen van Zweedse, Poolse en Russische overheersing werd in 1918 de Republiek Letland opgericht. Het land werd uiteindelijk onder dwang opgenomen in de Sovjet-Unie, gevolgd door de invasie en bezetting door nazi-Duitsland in 1941 en de herbezetting door de Sovjets in 1944.

In 1987 begon de vreedzame Zingende Revolutie. Deze riep op tot terugtrekking van het Sovjet-regime en veroordeelde de illegale machtsovername. Het eindigde met de onafhankelijkheid van de Republiek Letland op 4 mei 1990. Letland is een democratische staat en is volgens de Human Development Index van de VN een zeer ontwikkeld land. Letland is verdeeld in 119 administratieve afdelingen.

 

Riga

Riga is de hoofdstad en heeft een oud en gezellig stadscentrum: veel smalle straatjes met kasseien, kleine winkeltjes, bars en restaurants met live muziek en een schitterend groot park midden in de stad.

 

Armoede

De hoofdstad Riga en enkele andere steden zijn zeer modern. Alle Europese bedrijven kun je in Letland vinden. Toch profiteert zo’n 40% van de inwoners niet van de welvaart van het land. Er is bijna geen vangnet voor Letse gezinnen die onder de armoedegrens terecht komen.

 

Het Evangelie

Het is door de jaren heen een modern land geworden: ook hier hebben veel kinderen een mobieltje! Er zijn weinig kerkelijke gemeenten in Letland. En de gemeenten die er zijn, zijn klein, vooral op het platteland. Een aantal gemeenten zijn zeer actief. Vanwege wetgeving zijn er zeer weinig zomerkampen. In Letland zijn VakantieBijbelWeken de manier voor lokale kerken om kinderen met het Evangelie te bereiken.

Orlando Franklin Jersey